Pravoslávni veriaci sa pripravujú na Vianoce

05.01.2008 Prešov

Prešov 5. januára (TASR) - Domácnosti v Prešovskej pravoslávnej eparchiálnej rade sa pripravujú na vianočne sviatky, ktoré začnú sláviť podľa juliánskeho kalendára od 6. januára.
Sviatky lásky a pokoja odštartujú v Katedrálnom chráme sv. Alexandra Nevského v Prešove v nedeľu o 17. hodine Veľkým povečerím. "Všetkým, ktorí si pripomenú sviatok narodenia Isusa Christa, prajem veľa zdravia, pohody, bratskej lásky a dobrého spolunažívania, ktorého nie je nikdy dosť, " uviedol dnes pre TASR arcibiskup prešovský a Slovenska Ján. Dodal, že k sláveniu Vianoc podľa juliánskeho kalendára pristúpi vyše 40.000 pravoslávnych veriacich v prešovskej eparchii, ale aj asi tisícka z celkového počtu vyše 13.000 farníkov michalovskej eparchie. Zvyšným 12.000 pravoslávnych oslávilo Vianoce 24. decembra.
Slávnostné liturgie sa budú počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov konať okrem Prešova aj v Žiline, Brezne, Zvolene a ďalších mestách a obciach Slovenska.
Podľa arcibiskupa Jána si pravoslávne Vianoce pripomenie vyše 500 miliónov pravoslávnych veriacich po celom svete. Najviac ich žije v Rusku, Ukrajine, Bielorusku, Gruzínsku, Grécku, Bulharsku, Rumunsku, na Cypre a pod.
Juliánsky kalendár, ktorého sa pridržiava väčšina pravoslávnych veriacich, je syntézou kalendárno-astronomického dedičstva starobylého Babylonu a Egypta, spojeného s učenosťou Alexandrijskej cirkvi. "Uvedený systém počítania, spájajúci juliánsky kalendár s alexandrijskou pascháliou, sa v Byzancii nazýval Veľkým indiktom, na Západe Circulus magnus a na Rusi Mirotvornym krugom, " doplnil arcibiskup Ján.
 

Vyberte región